Η Ιστορία μας

«Ότι καταφέραμε, το καταφέραμε με πολύ δουλειά» μας λέει προκαταβολικά ο ιδρυτής της εταιρείας «Εργομετάλ Καπετούρης & ΣΙΑ Ο.Ε.» Χρήστος Καπετούρης, ο οποίος «πιάστηκε» με το σίδερο, μόλις τελείωσε το δημοτικό! Βλέποντας ότι του αρέσει το αντικείμενο, αποφάσισε στην ηλικία των δεκαέξι ετών να φοιτήσει στη τότε νυχτερινή τεχνική σχολή του ΟΑΕΔ Πτολεμαϊδας. Την ημέρα εργαζόταν σε μια επιχείρηση που κατασκεύαζε κάγκελα, πόρτες και άλλα αντικείμενα από σίδηρο. «Εκείνη την εποχή η μοναδική εργασία που μπορούσε να κάνει κανείς στα χωριά ήταν στα χωράφια και εγώ δεν τα ήθελα καθόλου, οπότε έπρεπε να κάνω κάτι για να τα αποφύγω» εξηγεί ο κ. Καπετούρης τις συνθήκες κάτω από τις οποίες ξεκίνησε να δουλεύει το 1967.

«Ήμουν ο πιο μικρός στο μαγαζί που δούλευα και δε με άφηναν να ακουμπήσω τίποτα. Όμως, μόλις τα μεσημέρια έφευγαν για φαγητό, τότε στα κρυφά κολλούσα διάφορα σίδερα με την ηλεκτροκόλληση, για να μάθω. Όντως μέσα σε ένα τρίμηνο τα είχα καταφέρει» εξιστορεί. Τότε εργαζόταν σε ένα από τα αρκετά μαγαζιά με προϊόντα σιδήρου που είχε η Πτολεμαΐδα. Ένα Σάββατο, λοιπόν, την ώρα που σκούπιζε, ως πιο μικρός, στο κλείσιμο του μαγαζιού, ένας αγρότης ζήτησε να του κάνουν μια συγκόλληση στο τρακτέρ του. Το  αφεντικό ενημέρωσε τον πελάτη ότι δυστυχώς δεν μπορούσε να τον εξυπηρετήσει, γιατί είχαν σχολάσει οι συγκολλητές. Αυτή αποδείχθηκε η «χρυσή» ευκαιρία για το Χρήστο Καπετούρη, προκειμένου να αποδείξει πως ήξερε πολλά για τη δουλειά. Έτσι και έγινε.  Έκανε μια άριστη συγκόλληση, η οποία εξέπληξε το αφεντικό του που τρεις μέρες μετά του ανέθεσε να κατασκευάζει κάγκελα και μάλιστα με δικό του βοηθό!

«Κάπως έτσι προχώρησαν τα πράγματα και το 1975 άνοιξα το πρώτο μου μαγαζί στο χωριό μου, το Ανατολικό, με ελάχιστα εργαλεία και μηχανήματα. Αυτό που με βοήθησε πολύ οικονομικά ήταν το αλουμίνιο, το οποίο ξεκίνησε στην αγορά στις αρχές της δεκαετίας του ‘80 και μας απέφερε πολύ καλά έσοδα. Τότε ήμουν το πρώτο μαγαζί με προϊόντα σιδήρου εκτός Πτολεμαΐδας και στόχος μου ήταν πάντα να κάνω ότι καλύτερο μπορώ στις μεγάλες κατασκευές» λέει ο κ. Καπετούρης. Οι πρώτες μεταλλικές κατασκευές που έφτιαξε ήταν μικρά υπόστεγα, όλα με το χέρι λόγω έλλειψης εξοπλισμού. Ακόμη και οι σιδερένιες καρότσες για τρακτέρ που κατασκεύαζε απαιτούσαν πολύ κόπο και πολλές εργατοώρες αφού «μια καρότσα τότε τη φτιάχναμε σε ένα μήνα, γιατί δεν είχαμε μηχανήματα κοπής και ανυψωτικά, αλλά χρόνο με το χρόνο τα πράγματα γίνονταν σαφώς καλύτερα».

Σήμερα η «Εργομετάλ Καπετούρης & ΣΙΑ Ο.Ε.» ειδικεύεται στα μεταλλικά κτίρια, δίνοντας ολοκληρωμένες και οικονομικές λύσεις για βιομηχανίες, βιοτεχνίες, εμπορικά καταστήματα, αγροτικές και κτηνοτροφικές μονάδες, με σύγχρονες μεθόδους κατασκευής. Η πρώτη μεγάλη δουλειά της εταιρείας ήταν το 1984 στην Κοζάνη, όταν κατασκεύασε δυο κτήρια επάνω σε κολόνες τσιμέντου. Όπως ομολογεί ο κ. Καπετούρης η δουλειά αυτή προκάλεσε άγχος στην αρχή, ως η πρώτη,  αλλά από εκεί και πέρα άνοιξαν οι πόρτες για μεγάλες δουλειές σε όλη τη Δυτική Μακεδονία και τη Βόρεια Ελλάδα.

Το μεγαλύτερο έργο που έχει κατασκευάσει η εταιρεία, το οποίο παράλληλα είναι και το μεγαλύτερο στην Ελλάδα στο είδος του, είναι το νέο κλειστό γυμναστήριο Κοζάνης στη Λευκόβρυση. Πρόκειται για ένα γυμναστήριο με «άνοιγμα» 65 x 75 μέτρα, 26 μέτρα ύψος και βάρος 1000 τόνων. Κατά την τοποθέτησή του, χρειάστηκαν τρεις γερανοί 150 τόνων ο ένας για να «πλέξουν» την κατασκευή επάνω στα δυο δοκάρια βάρους 82 τόνων το ένα, ενώ τα μπουλόνια που χρειάστηκαν ήταν περίπου 12.500 σε διάφορα μεγέθη.

«Η δουλειά μας στηρίζεται στη λεπτομέρεια σε όλους τους τομείς, από τον σχεδιαστικό μέχρι και την τοποθέτηση που γίνεται με ακρίβεια δεκάτων του εκατοστού. Γι’ αυτό και έχουμε επενδύσει σε μηχανολογικό εξοπλισμό και εγκαταστάσεις, ώστε να μπορούμε να ανταποκριθούμε σε αυτές τις ανάγκες και τα καταφέρνουμε» λέει ο κ. Καπετούρης και μας μιλά για το μέλλον των μεταλλικών κατασκευών που βρίσκεται στα μεταλλικά κτήρια και τις πολυκατοικίες. Πρόκειται για κάτι σχετικά καινούργιο στη χώρα μας, όχι όμως στο εξωτερικό, αφού στην υπόλοιπη Ευρώπη και στην Αμερική κατασκευάζονται συνεχώς κτίρια και ουρανοξύστες από μέταλλο.

«Το μεταλλικό κτήριο σου δίνει τη δυνατότητα να διαμορφώσεις το χώρο σου, όπως τον θέλεις, χωρίς να σε εμποδίζουν οι κολώνες αφού δεν υπάρχουν. Είναι σαφώς πιο οικονομικό ένα μεταλλικό κτήριο και έχει μεγαλύτερες αντοχές, ειδικά στους σεισμούς. Επίσης, ο ιδιοκτήτης της κατασκευής δεν καταβάλλει ασφάλιστρα, όπως σε άλλες περιπτώσεις, γιατί αυτά καλύπτονται από εμάς που τοποθετούμε την κατασκευή. Ένα ακόμη πλεονέκτημα είναι ο σύντομος χρόνος της κατασκευής. Για παράδειγμα, μια πολυκατοικία οκτώ ορόφων μπορεί να ετοιμαστεί μέσα σε ένα μήνα. Γενικά, όμως, ο κόσμος είναι δύσπιστος και πρέπει πρώτα να δει κάτι  και μετά να πειστεί ότι τα πράγματα είναι όντως έτσι» καταλήγει ο Χρήστος Καπετούρης.

«Η γνώση συναντά την υψηλή τεχνολογία» είναι το μότο της Εργομετάλ Καπετούρης και πως αλλιώς θα μπορούσε να είναι για μια εταιρεία με σημαντικούς πελάτες και έργα στο ενεργητικό της.

«Ότι καταφέραμε, το καταφέραμε με πολύ δουλειά»

ΕΡΓΟΜΕΤΑΛ Χρ. Καπετούρης & ΣΙΑ Ο.Ε.

______________________

______________________

Επικοινωνία


ΤΗΛ. 24630 31458

FAX. 24630 31074

Διεύθυνση


 Ανατολικό Πτολεμαΐδας

Social


Copyright © 2020 omikron.tv